Derek Gripper (ZA) + Solo & Indre (SN & LT)

Derek Gripper (ZA) + Solo & Indre (SN & LT)

Dubbelconcert

€ 13 • 12 • 10 • 5

Wegens gezondheidsredenen kan Solo Cissokho jammer genoeg niet naar België - en dus ook: Ter Vesten - afreizen.

Desondanks zal Indrè Jurgelevičiūtė, waarmee Solo een duo vormt, op donderdag 25 april alsnog een volwaardige set op de kanklès brengen.

Het geplande dubbelconcert zal bijgevolg wel plaatsvinden, maar zou bij dezen gewijzigd kunnen worden naar Derek Gripper + Indrè.

 

Derek Gripper (ZA)

De complexe composities van de Malinese koraspeler Toumani Diabaté noot voor noot neerschrijven is monnikenwerk. De Zuid-Afrikaan Derek Gripper deed het, zoekend naar een manier om deze Afrikaanse muziek te vertalen naar de klassieke zessnarige gitaar. Het resultaat verscheen op het album ‘One Night on Earth’ waar de geschreven traditie van de Westerse klassieke muziek samenvloeit met de orale traditie van de West-Afrikaanse griots.

Gitaarlegende John Williams zei dat hij het “absoluut onmogelijk achtte, tot hij het Derek Gripper hoorde doen.” Toumani Diabaté zelf vroeg zich af of er echt slechts één persoon gitaar speelde toen hij de muziek hoorde.

“Five stars…Gripper has brilliantly transferred [the kora] repertoire onto a regular six string guitar.” (Simon Broughton)

 

 

Solo & Indre (SN & LT)

De Senegalese griot en koraspeler Solo Cissokho en de Litouwse kanklėsspeelster Indrė Jurgelevičiūtė combineren in dit concert de warmte en de speelsheid van het zuidelijke halfrond met de melancholie en de rust van het noorden. Nooit eerder waren hun instrumenten als duo te horen.

De nylonsnaren van de kora en de zilverachtige stalen snaren van de kanklės laten hun schitterende klanken op een zeer aangename manier door elkaar golven. De interactieve conversatie is opgebouwd rond de vrolijke, korrelige stem van Solo en soms de wat ingetogener zang van Indre. De twee voeden elkaar met klanken geïnspireerd op Senegalese en Litouwse tradities.

“De mix van Baltische en West-Afrikaanse traditionele stijlen is verrassend, maar de klank is rustgevend, diepzinnig en enigszins triest, zij het op de allermooiste manier.” (Songlines)

 

Praktisch

Wanneer

do 25 april - 20u00

Waar

CC Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info

Credits

Met: Derek Gripper 
Met: Solo Cissokho & Indré Jurgelevičiūtė 

Links

www.derekgripper.com

In samenwerking met

Toernee Mondial

Wereldmenu

Aardappelsoep met spekjes + chicken-yasa
(€ 16 voor hapje + hoofdgerecht)
Om 18u30 in CultuurCafé
Reserveer hier uw tickets of via de ticketbalie

 

MEER TIPS

Dizzy Mandjeku & ...
vr 07/06 - Palenque à Maton