Melody 50

Melody 50

Serge Gainsbourg

18 | 17 | 10 EUR

Als er één plaat is die een monument binnen het popgenre kan worden genoemd, dan wel Histoire de Melody Nelson. Verschenen in 1971, geldt het meesterwerk van Serge Gainsbourg heden als het invloedrijkste Franse popalbum ooit.

Gainsbourg had zich tot dan toe vooral doen gelden als zanger van aanvankelijk vrij klassieke chansons en daarna als de vervaardiger van weliswaar geniale maar tegelijk uitgesproken ‘lichte’ muziek, met liedjes als Initials B.B. en het provocerende duet met muze Jane Birkin Je t’ aime… moi non plus. Het bracht hem roem à volonté, maar Gainsbourg wilde meer. Op Histoire de Melody Nelson hielp Birkin hem andermaal om zijn artistieke top te bereiken.

Maar wat is het nu toch dat deze plaat over een obsessie voor het minderjarige Engelse meisje uit de titel een halve eeuw na verschijning nog altijd zo tijdloos aantrekkelijk maakt? Het antwoord op die vraag tracht bassist en arrangeur Tim Vandenbergh in de voorstelling Melody 50 te vinden door onder meer te wijzen op de maatschappelijke relevantie van het album, die vandaag misschien wel meer dan ooit als een paal boven water staat. Pieter-Jan De Smet is hierbij, als gepassioneerd vertolker en mannelijke protagonist, de perfecte bondgenoot. Terwijl Lies Steppe, de first lady of jazz bij Klara, er op haar beurt voor zorgt dat de geladen sensualiteit waarvan het album is doordesemd in vrouwelijke stemvorm tot leven komt. 

“De plaat veroorzaakte een heuse revolutie in de Franse muziek.”

De Morgen

 

Praktisch

Wanneer

do 4 februari - 20u00

Waar

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info

Credits

Met Lies Steppe (zang, spoken word), Pieter-Jan De Smet (zang, gitaar), Bjorn Eriksson (gitaar), Tim Vandenbergh (contrabas), Karel De Backer (drums), Seraphine Stragier (cello), Yumika Lecluyze (viool), Jeroen Baert (viool), Karel Coninx (altviool)

Links

www.maandacht.be

MEER TIPS

Sophia Ammann plays Leonard...
wo 25/11
Slow Pilot plays Jeff Buckley
do 03/12
Dylan 80
do 27/05