Beeldig Hof ter Saksen

Beeldig Hof ter Saksen is een tweejaarlijkse hedendaagse openluchtexpo die plaatsvindt in het prachtige natuurpark Hof ter Saksen. In alle oneven jaren vormt het park het decor voor nieuwe artistieke creaties.
Iedere editie wordt er een curator aangesteld. Deze gaat binnen het gekozen thema op zoek naar medekunstenaars. Iedere kunstenaar maakt één of meerdere  kunstwerken die binnen het thema vallen. Als alle kunstwerken samenkomen, dan gebeurt de magie, dan ontstaat er een expo.

Wandelen langs kunst in de publieke ruimte

We werkten deze wandeling uit en richtten ons daarbij specifiek op schoolgroepen, maar andere geïnteresseerden, zijn natuurlijk even welkom om van de Beverse kunstwerken te genieten.

Expeditie Kunst
Met een wandelplan trek je op expeditie trekken langs de kunstwerken in het centrum van Beveren. Bij elk werk hoort een doe-opdracht en een expeditie-opdracht. Aan het einde van de expeditie heb je een beloning verdiend die je mag ophalen aan de balie van Ter Vesten. Als iemand je na deze expeditie vraagt: ‘Wat vind je van dit kunstwerk?’, zeg je nooit meer ‘Ik vind het mooi’ of ‘Ik vind het lelijk’. Er zijn zoveel meer woorden en manieren om je mening te geven over kunst.

Het wandelplan EXPEDITIE KUNST kan je gratis downloaden via onderstaande knop.

UITLEENTENTOONSTELLINGEN

Volgende uitleententoonstellingen zijn beschikbaar in ons aanbod:

 • Gedichten bij vorige edities van Beeldig Hof ter Saksen
  Bij een aantal edities van Beeldig Hof ter Saksen werd aan dichters gevraagd om zich door de werken te laten inspireren. Een selectie van die gedichten werd uitvergroot en geïllustreerd met foto's van de werken waar ze bij horen. 

 • Illustraties bij het Reynaertverhaal door Klaas Verplancke
  Het Reynaertverhaal verteld in 12 illustraties op groot formaat die de bekroonde Klaas Verplancke voor het bij Manteau in 2007 gepubliceerde boek Reinaart de Vos van Henri van Daele maakte

 • Reinaerdiana, illustraties van Erasmus Quellijn de jongere en Jan Christoffel Jegher bij het Reynaertverhaal van Seger van Dort.
  Een overzicht van de 17de eeuwse illustraties van het Reynaertverhaal, met de nodige toelichtingen.

 • Refugees, desperate for a better life
  Een fotoreeks over vluchtelingen, gemaakt door de Amerikaanse fotojournalist Jock Fistick.
  De foto's dateren van 2004, maar de problematiek blijft actueel.

TIEN TELLEN IN DE RIMBOE

Tien tellen in de rimboe’ vond in 2022 plaats. Met dit project ging Ter Vesten op zoek naar verborgen beeldend talent, die een band hebben met Beveren. Ter Vesten wilde hen ontmoeten en in contact brengen met elkaar en met professionele partners.
Dit avontuur startte met een open vraag waarop beeldende kunstenaars een digitaal dossier konden indienen. Deze dossiers werden dan bekeken door professionelen uit de sector en de deelnemende kunstenaars kregen feedback.
Nadien konden de kunstenaars zich inschrijven voor een reeks aan workshops gaande van “De zin en onzin van een (goede) titel” tot “Hoe stel ik een artist statement op”.  Met als kers op de taart, een catalogus waarin alle deelnemers een plek kregen met één van hun werken.

ZELF EXPOSEREN

Wie zelf wil exposeren, kan uiteraard gebruik maken van de volledig uitgeruste tentoonstellingsruimten in kasteel Cortewalle. Via de knoppen hieronder krijg je inzage in de tarieven voor de huur van deze ruimten en meer info over het gebruik ervan.
Kunstenaars kunnen bovendien een beroep doen op de medewerkers van Ter Vesten voor advies. Wij beschikken over de nodige kennis en contacten om indien nodig door te verwijzen naar de juiste deskundigen.

ARCHIEF CATALOGI

Bij elke expo hoort een catalogus. De catalogi van voorbije exposities kan je hier downloaden.