6 EUR
10 en 13.30 uur

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren
België

Beschrijving

Wirken moet ne mensch en ni lieglupe. Akkerdjie.

Herontdek deze parel uit de Vlaamse theaterliteratuur en kijk naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden. Waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken. Waar families uit elkaar worden gereten en jong en oud, arm en rijk, met getrokken messen tegenover elkaar staan over grond en geloof. Waar economische migratie nog steeds een noodzaak is en onderdrukking door de 1% leidt tot verhitte strijd. Het gezin Van Paemel  speelt zich af in een wereld in verandering, toen -1903- en nu.

Valentijn Dhaenens reisde de afgelopen 12 jaar voor SKaGeN de wereld rond met de succesmonologen DegrotemonD, DeKleineOorlog en Onbezongen. In DeKleineOorlog ontdubbelt Dhaenens zich via schermen en gaat hij in dialoog met zijn 7 alter-ego’s. In Het gezin Van Paemel gaat Dhaenens hierin nog een stapje verder. In elk van de vier bedrijven speelt hij een ander cruciaal personage live. De talrijke antagonisten, ook vertolkt door Dhaenens, zijn digitaal aanwezig.

Voor wie er nog aan twijfelde, Het gezin Van Paemel is géén monoloog, maar een proeve van creativiteit en bravoure. Daarnaast levert Dhaenens doorheen deze enscenering een gevecht met demonen uit ons aller verleden. Hij voert een intensief gesprek met zijn erfgoed dat tevens het erfgoed van Vlaanderen is.

De voorstelling werd geselecteerd door Het Theaterfestival als één van de meest belangwekkende voorstellingen van het seizoen.
“Staan we er 120 jaar later werkelijk zoveel beter voor? Het gezin Van Paemel sust niet met nostalgie, maar roept net heel wakkere vragen op. Het is een aangrijpend anachronistisch museumstuk dat nog lang blijft nazinderen.”

DOELGROEP: 3de graad secundair
PUBLIEKSMAXIMUM: 250
DUUR: 90 MINUTEN
LESMATERIAAL: geen
https://skagen.be/nl/voorstellingen/het-gezin-van-paemel

Spel en concept Valentijn Dhaenens
Tekst Cyriel Buysse
Techniek, filmopname en montage Jeroen Wuyts
Technische assistentie en geluidsontwerp Nils Janssens
Muziek Sara Salvérius
Kostuum Barbara De Laere, Charlotte Goethals en Charlotte Willems
Grimme Anaïs Wagner
Regie-assistentie Tineke De Meyer

Productie: SKaGeN en De Studio
Zakelijke leiding en coördinatie Korneel Hamers
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, PerPodium, Tax Shelter en De Studio