Aardbeiprinsessen & eredames

Aardbeiprinsessen & eredames

Kon. Fotoclub Lichtkunst Melsele

Gratis

Fototentoonstelling

Net als veel andere verenigingen uit Melsele staat Lichtkunst voor 100% achter de lokale aardbeientraditie.
In 1978 besloten de leden van de fotoclub om de toen verkozen aardbeiprinses en haar eredames te portretteren. Sindsdien zijn ze dat elk jaar trouw blijven doen.
Voor de tentoonstelling in de foyer van Ter Vesten werd een selectie gemaakt uit die portretten.

Koninklijke Fotoclub Lichtkunst Melsele
In augustus 1964 verscheen in het parochieblad een oproep van E.H. Antoon Sabot, de toenmalige pastoor van Melsele, aan liefhebbers van fotografie om op 4 augustus 1964 om 20 uur in het parochiehuis samen te komen. 
Daarmee werd hij de oprichter van en legde hij de eerste bouwstenen voor de Fotoclub Lichtkunst. Op de startvergadering waren 11 leden aanwezig. Albert Maes werd tot voorzitter gekozen en dokter Albert Delacave werd ere–lid.
De eerste donkere kamer werd in een traphal van het parochiehuis ingericht.

Na wat omzwervingen in het parochiehuis kon de vereniging uiteindelijk terecht in de Hazaarddam 12 in Melsele. Op dat adres vergaderen de huidige leden nog steeds op elke eerste en derde donderdag van de maand van 20 tot 22 uur (behalve in juli en augustus) onder het voorzitterschap van Emiel Thomaes. Wilfried Schelfhout is secretaris van de vereniging.

 
Fotoclub Lichtkunst vierde in 2015 haar 50ste verjaardag en kreeg toen de titel Koninklijke Fotoclub Lichtkunst Melsele.

Aardbeiprinsessen en hun eredames: de oudste missverkiezing van het land
Toen pastoor Ivens in 1954 de aardbeiteelt in Melsele wilde propageren, deed hij dat met een aardbeiententoonstelling en een optocht. Na de stoet offerde elke kweker een kistje aardbeien in het bedevaartsoord Gaverland. Door de hoge kosten kon het aardbeienevenement slechts drie keer georganiseerd worden, maar de kiem voor de aardbeifeesten was gelegd.

In 1963 sloegen verschillende Melseelse verenigingen de handen in elkaar om Aardbeifeesten te houden in een tent op het kerkplein. Er werd vanaf toen jaarlijks een Aardbeiprinses gekozen. Deze missverkiezing is de oudste van het hele land.

 

 

 

Praktisch

Wanneer

za 24|11 > zo 03|02

Waar

foyer Ter Vesten
Gravenplein
9120 Beveren

Openingsuren

Tijdens de openingsuren van Ter Vesten, de Bib en het CultuurCafé

Meer info

links

Kon. Fotoclub Lichtkunst Melsele

Aardbeifeesten