HUID - Rasa

HUID - Rasa

Kunst- & onderzoekslabo

€ 9 - 7

Kan je leven zonder aanraking?
Blijft je huid altijd hetzelfde?
Wat vertelt je huid over jou?

Door je huid voel je de warme bries op een zomeravond, de vervelende jeuk van een insectenbeet en het rustgevend gevoel van een vriendenhand op je schouder. Blosjes op je wangen, kippenvel of zweetdruppels

verraden wat jij voelt. Je huid is een antenne die kan zenden en ontvangen.

Je huid omhult je als een jas die je beschermt. Zij vertelt over je leeftijd en gezondheid. Huidskleur bestaat er in vele tinten, die in de loop van miljoenen jaren ontstonden als bescherming tegen de zon. Waar je voorouders vandaan kwamen bepaalt je huidskleur nu. Je huidskleur vertelt over je geschiedenis.

Je kan je huid gebruiken als een canvas en haar versieren met make-up of tattoos. Hierdoor geef je een stukje prijs van wie je bent of wilt zijn. Het is heerlijk om met je huid de ander teder aan te raken en te voelen. Je voelt je verbonden, veilig en gelukkig. Hier kan het contact in de virtuele wereld niet tegen op. De wereld die binnenkomt langs het scherm blijft ontastbaar.

Rasa, wil de rijkdom van de tactiele ervaring onder de aandacht van kinderen brengen. Het verbaast ons niet dat sommige hedendaagse kunstenaars aandacht geven aan de huid, haar benaderen, vragen stellen en transformeren. De tentoonstelling HUID is een Rasa-productie, ze toont een uitzonderlijke selectie kunstwerken van: Bart Hess, Berlinde De Bruyckere, Cala van de Puttelaar, Celio Braga, Eline Willemarck, Elke Lutgerink,  Jalila Essaïdi, Margi Geerlinks & Renee Verhoeven.

 

OP ZINTUIGLIJK ONDERZOEK

Tijdens de productie van HUID betrekt Rasa de kunstenaar zeer nauw bij het kunsteducatieve proces. Wij willen dat de kinderen het kunstwerk kunnen ervaren met alle zintuigen, zodat zij zichzelf en het kunstwerk op een diepe manier leren begrijpen. Kunst kijken doe je niet alleen met je ogen. Je tastzin vertelt nog meer over een kunstwerk. Is het materiaal wam of koud, zacht, hard of elastisch?

 In deze tentoonstelling nodigt de kunstenaar de toeschouwer uit om zijn werk, of eens stukje van het materiaal van zijn werk aan te raken en te onderzoeken. De waarheid van sommige werken openbaart zich door ze aan te raken en niet enkel door te kijken.

Zo toont Rasa het werk 'Romeu my deer' van Berlinde De Bruyckere. De kunstenares gaf de geweien in dit werk mee, zodat je ze aan kan raken. De geweien werden ingeschilderd met was in tinten van roze tot rood, de tinten van vlees en bloed. Ze zien er niet enkel huidachtig uit maar voelen ook zo aan. Door de geweien te betasten

voel je hun lichamelijkheid en breng je dit in verband met je eigen lichaam. Dit ervaringsgericht leren door te voelen, te tasten, te ruiken en te kijken zindert lang na. 

Gerd Dierckx, Rasa

 

Praktisch

Wanneer

ma 13|01 > zo 26|01
wo 22 januari - 15u00

Waar

kasteel Cortewalle
Zwarte Dreef 1
9120 Beveren

Openingsdagen & -uren

De tentoonstelling is in kasteel Cortewalle opgesteld van maandag 13 tot en met zondag 26 januari 2020.

Bezoek kan alleen in groep met begeleiding en op afspraak.

Ter Vesten voorziet een publieksmoment voor individuele bezoekers op woensdag 22 januari om 15 uur.

Meer info

Met werk van: Bart Hess, Berlinde De Bruyckere, Cala van de Puttelaar, Celio Braga, Eline Willemarck, Elke Lutgerink,  Jalila Essaïdi, Margi Geerlinks & Renee Verhoeven

Ondek Rasa