Onder de kerktoren

Onder de kerktoren

Geluid van Stenen / Verleden tijd

gratis

Foto-/dubbeltentoonstelling
kadert in
 تحت البرج  | Onder de Kerktoren | Under the Tower 

Geluid van Stenen - Els Vanden Meersch
Verleden tijd - Jack Persekian

De lockdown door Covid-19 zorgde in West-Europa voor het eerst sedert WO II voor een ongekende ervaring. Mensen in het Midden-Oosten zijn echter meer vertrouwd met het in huis opgesloten zitten of met het principe van een avondklok.

De typisch Vlaamse uitdrukking 'onder de kerktoren' wijst op kleinschaligheid en navelstaarderij, maar die titel staat haaks op de universaliteit en ruimdenkendheid die dit project nastreeft. Het verbindt kunstenaars, curatoren en locaties. Hoe kijken wij naar hen, hoe kijken zij naar ons? Hoe kijkt men naar de beperkte vrijheid?

Onder de kerktoren koppelt op verschillende locaties kunstenaars uit Vlaanderen aan iemand uit het Midden-Oosten. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen en de begrippen 'lokaal' en 'globaal' krijgen een andere klank.

De dubbeltentoonsteling in Ter Vesten is het 9de initiatief dat deel uitmaakt van dit internationale  project.

De indrukwekkende stilte in de foto’s van de Vlaamse Els Vanden Meersch vormt een krachtige dialoog met de sprekende beelden van de Palestijnse fotograaf Jack Persekian. Stenen spelen de hoofdrol in haar fotoreeks in de foyer van Ter Vesten. Haar beelden geven weer hoe architectuur sociale activiteiten en structuren weerspiegelt. Heel toepasselijk omdat door de pandemie sociale activiteit intens gemist wordt in dit gebouw. Jack Persekian voegt zijn actuele foto’s samen met 100 jaar oude opnamen van het American Colony Photography Department. Het publiek kan deze transparantenduo’s op interactieve wijze bekijken door ze samen te brengen voor een lichtbak. De confrontatie van de actualiteit (zowel de onze als die van het Midden-Oosten) met de gelaagde geschiedenis van de heilige stad, dwingt de toeschouwer tot betrokkenheid.

met foto's van Els Vanden Meersch en Jack Persekian

 

Praktisch

Wanneer

vanaf 17 juli 2021

Waar

Foyer Ter Vesten
Gravenplein
9120 Beveren

VERGEET UW MONDMASKER NIET

Openingsdagen & -uren

Geluid van Stenen
Els Vanden Meersch
za 17|07 > zo 27|03|2022
tijdens de openingsuren van Ter Vesten, de bib en het CultuurCafé

Verleden Tijd
Jack Persekian
ma 16|08 > zo 27|03|2022
tijdens de openingsuren van Ter Vesten​

Meer info

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het
internationale project Under the tower, een idee en concept van Els Vermeersch en Griet Dobbels

 

Links

Els Vanden Meersch

Jack Persekian

project Onder de Kerktoren / Under the tower

infoblaadje