Panic in Saksen Park

Panic in Saksen Park

Beeldig Hof ter Saksen 15

gratis

 

Beelden in park Hof ter Saksen

zomer 2019: 15de editie van de biënnale

"Ik stel vast dat we zeer goede kunstenaars hebben, maar dat onze curatoren hetzelfde niveau niet halen. Die zijn te veel met hun eigen netwerk en carrière bezig. Terwijl ze hier ongelooflijk materiaal aangereikt krijgen. Waarom dat dan niet gebruiken?"
(Marc RUYTERS in H ART)

Ter Vesten vroeg Marc Ruyters, journalist, publicist en stichter van het kunsttijdschrift ‘H ART’ om in deze 15de editie van Beeldig Hof ter Sasken te tonen wat hij met zeer goede kunstenaars en ongelooflijk materiaal wil realiseren.

LEES MEER:
 - in de cultuurpagina van De Standaard maandag 22 juli 2019

 - op de website van Radio2

 - TV Oost

 - volg het verdwijnen van Please Bark van Nicolas Baeyens op deze video

De curator over zijn tentoonstelling:

"De titel ‘Panic in Saksen Park’ is een verbale knipoog naar de cultfilm ‘Panic in Needle Park’ uit 1971 van Jerry Schatzberg, met een piepjonge Al Pacino in de hoofdrol. Een donkere film over het drugsleven in en om een New Yorks park, maar waar ook liefde, humor, ontheemding en vervreemding in vervat zitten. Het Hof ter Saksen is, als oase van rust, fauna en flora in het Waasland, ergens tussen de Antwerpse haven en de E17, geen ‘needle park’, maar een mooie setting om sterke beeldende kunstwerken te ontvangen die als ‘vervreemdend’ of ‘ontheemd’, maar even goed als ‘liefdevol’ en ‘met de glimlach’ kunnen uitgezet worden.
Ik ben al enkele jaren extern jurylid voor de masters in de opleiding Beeldhouwkunst van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daarbij leerde ik ook de docenten kennen: allen zijn ze relatief jong, gedreven en zelf als kunstenaar actief, sommigen zelfs internationaal. Als kunstjournalist en tot voor kort hoofdredacteur van het kunstmagazine H ART volgde ik jarenlang het artistieke traject van verschillende van deze docenten.
Anderzijds bezocht ik, als H ART-recensent, ook enkele uitgaves van de openluchtbiënnale ‘Beeldig Hof ter Saksen’, een in kunstmiddens ondergewaardeerd evenement, dat een bredere aandacht verdient dan het tot nog toe kreeg.
Nu word ik dus gevraagd als curator van de vijftiende editie van Beeldig Hof ter Saksen. En daarmee valt alles samen: ik nodigde de docenten Beeldhouwkunst van de Antwerpse Academie uit om eigen werk te tonen in ‘Panic in Saksen Park’. Acht docenten nemen deel: Nicolas Baeyens, Vaast Colson, Anton Cotteleer, Athar Jaber, Jan Marechal, Nadia Naveau, Denie Put en Bart Van Dijck. Elk van hen werkt op een sterk persoonlijke manier met uiteenlopende materialen, maar ze hebben allen dit gemeen: de originaliteit, het onvoorspelbare, het tegendraadse. Ik weet nu al dat dit een sterk evenement, lees: statement wordt." - Marc RUYTERS

NIEUWS over
Interzone Summer Camp (één van de werken in Panic in Saksen Park door kunstenaar Bart Van Dijck)

Van 24 tot 28 juli werkten Bart Van Dijck (kunstenaar, onderzoeker en docent KASK Antwerpen) en Griet Rigole (coach & performer) samen met 6 jongeren rond rituelen. Via gesprekken, uitdagingen, digital detox en creatie werden tools aangereikt om op kracht te komen & te herbronnen. (zie ook zwartwitfoto in reeks bovenaan).
kort bericht van Bart Van Dijck na afloop van de 4-daagse workshop:

"Dag allen,
even kort: Interzone Summer Camp was een succes! De resultaten zijn zichtbaar ter plekke. In bijlage een groepsfoto door Yves Henckaerts genomen op dag 2. Later meer. Dankuwel om dit mogelijk te maken!

beste groeten, Bart"

 

Catalogus 

Het kunstmagazine H ART publiceerde bij het nummer van 23 mei 2019 een extra bijlage, volledig gewijd aan Panic in Saksen Park. Deze bijlage ligt ter beschikking in het park (in de tuincafetaria en in de serre naast de tuincafetaria) om als catalogus te gebruiken. Bekijkt u die graag vóór uw bezoek, dan kunt u de brochure hier downloaden.

Een tip voor jonge bezoekers: download hier jouw schatkaart om de tentoonstelling te bezoeken. 

Maandelijks gratis begeleid tentoonstellingsbezoek voor individuele bezoekers

Elke tweede zondag van de maand (zondag 9 juni, 14 juli, 11 augustus en 8 september 2019) om 15 uur wacht op de binnenkoer van de hoeve een gids individuele bezoekers op voor een wandeling door het park. De gids heeft aandacht voor de beelden in de tentoonstelling, maar kan ook meer informatie geven bij de bomen, planten en dieren in het park. (gratis)

Reserveer een gids voor een begeleid groepsbezoek op een moment van jouw keuze

Boek zelf een bezoek aan ‘Panic in Saksen Park’ bij dienst Toerisme, Grote Markt 2 - 9120 Beveren: T 03 750 15 80 of via e-mail: toerisme [at] beveren [dot] be 
De vergoeding voor de gids bedraagt 60 EUR voor 2 uur en 30 EUR per bijkomend uur. Een bezoek kan binnen een tijdsspanne van 2 uur afgewerkt worden, maar bij goed weer is het natuurlijk aangenaam om langer in het park te toeven. Eén gids begeleidt maximaal 25 personen. Voor grote groepen dient u dus twee gidsen of meer aan te vragen. Beverse verenigingen & scholen betalen slechts 55% van de gidsenvergoeding – de rest wordt bijgepast door het gemeentebestuur.
 
 

Praktisch

Wanneer

zomer 2019

Waar

Park Hof ter Saksen
toegang & parking t.h.v. Zandstraat 167
9120 Beveren

Openingsdagen en -uren

zo 26|05 > zo 29|09

Park en tentoonstelling: alle dagen 10 > 20 uur

Tuincafetaria: zon-, feest- en woensdagen 14 > 18 uur

Maandelijks begeleid tentoonstellingsbezoek
zo 09|06, 14|07, 11|08 & 08|09 - 15 uur 
vertrek op binnenkoer hoeve 
(individueel - geen reservering nodig - gratis)

 

Meer info

Credits

kunstenaars: Nicolas Baeyens, Vaast Colson, Anton Cotteleer, Athar Jaber, Jan Marechal, Nadia Naveau, Denie Put en Bart Van Dijck

curator: Marc Ruyters

links:

catalogus

schatkaart

Nicolas Baeyens

Vaast Colson / Trampoline Gallery

Anton Cotteleer

Athar Jaber

Jan Marechal

Nadia Naveau / Base-Alpha Gallery / wikipedia

Denie Put in H ART

Bart Van Dijck

met medewerking van
kunsttijdschrift H ART