Refugees, desperate for a better life

Refugees, desperate for a better life

Jock Fistick

Gratis

FOTOTENTOONSTELLING

Fotograaf Jock Fistick werd op 13 januari 1962 in Californië geboren. 
Op zoek naar beeldmateriaal over mensen in hun specifieke leefomstandigheden reisde hij de wereld rond en maakte beelden van Cubaanse politiekvluchtelingen op hun tocht naar de Verenigde Staten, foto’s van hongersnood in Haïti en Afrika en oorlogsreportages in het Midden-Oosten. Hij kreeg zelfs privé-audiënties bij Moeder Theresa en bij de Dalai Lama. Begin jaren 2000 woonde hij in Brussel waar hij werkte als freelance persfotograaf en vertegenwoordigd werd door de Reporters Press Agency. 

Fistick startte zijn carrière bij de Associated Press, toen hij nog fotografie en journalistiek studeerde aan de Ohio State University. Na zijn afstuderen werkte hij voor dagbladen in Ohio en Florida. Hij verbleef een 15-tal jaar in Europa. Intussen keerde hij terug naar de Verenigde Staten. Hij werkt en verblijft momenteel in Florida. Zijn werk wordt internationaal gepubliceerd in dagbladen, tijdschriften en boeken.
In 2004 stelde Jock Fistick 14 foto’s van vluchtelingen ter beschikking van Ter Vesten met de bedoeling ze te gebruiken om de problematiek in beeld te blijven houden. Dat gebeurt nog steeds regelmatig, zoals nu: op 16 mei 2019 stelt Ter Vesten ze in de Mediazaal tentoon naar aanleiding van het concert van Refugees for Refugees. 

De titel Refugees betekent niet zozeer vluchtelingen maar 'geweigerden/bannelingen'. Desperate for a better life betekent wanhopig om een beter leven. Reeds in 2004 bij de uitbreiding van de Europese Unie van 15 naar 25 lidstaten, poogde de EU een eenheidspolitiek inzake vluchtelingen te ontwikkelen. Vele landen evenwel namen in de aanloop naar deze uitbreiding draconische beslissingen om de illegale vluchtelingenstroom een halt toe te roepen.
Zo besloten de Franse en Britse autoriteiten om het vluchtelingenkamp van Sangatte aan de Noord-Franse kuststrook nabij de kanaaltunnel van Calais te sluiten. Door de sluiting stonden honderden vluchtelingen op straat, waar ze werden blootgesteld aan de bijtende vrieskou en aan de woede van de lokale politie.

In België weigerde de overheid Afghaanse en Iraanse asielzoekers politiek asiel omdat ze van oordeel was dat hun vlucht eerder economisch dan politiek was. Nochtans vreesden vele van deze families voor hun leven indien ze verplicht zouden worden terug te keren naar hun land van herkomst.

Wat ook hun achtergrond of hun specifieke situatie mag zijn, vluchtelingen moeten vaak onwaardige toestanden doorstaan en nemen hun toevlucht tot ontstellende maatregelen op hun wanhopige zoektocht naar een beter leven. De Amerikaanse fotograaf Jock Fistick was zo geïntrigeerd door het verhaal van deze vluchtelingen dat hij hierover een reportage maakte.

 

Praktisch

Wanneer

do 16|05 de hele dag

Waar

Mediazaal - Ter Vesten
Gravenplein
9120 Beveren

Meer info

Deze aangrijpende fotoreeks vormt een uitleententoonstelling. Mits reservering kan ook jij ze ontlenen om tentoon te stellen.

Info: christl [dot] van [dot] den [dot] broucke [at] beveren [dot] be

Links

Jock Fistick

informatie bij de foto's

 

MEER TIPS

Refugees for Ref...
Do 16/05 - Amina