Broze levens, krachtige vrouwen

Broze levens, krachtige vrouwen

€ 2

Broze levens, krachtige vrouwen
Zussen, moeders en tantes Goubau in Cortewalle in de achttiende eeuw

Drie dochters uit de Antwerpse adellijke familie Goubau, in 1715 als kinderen wees geworden, zochten als tieners en twintigers hoe zij hun familie zowel materieel als emotioneel bij elkaar konden houden.

De drie zussen Goubau steunden op tantes, grootmoeders, vriendinnen en enkele ooms om hun persoonlijke levens en familiale ambities te realiseren. In hun brieven lezen we hoe ze hun leven organiseerden, hoe hun netwerk functioneerde en hoe zij het kasteel Cortewalle daarvoor inzetten.
De langst levende zus, Joanna Theresia Goubau, geraakte door haar huwelijk met de Engelse zakenman James Dormer stevig in de Antwerpse elite verankerd en combineerde de zorg voor haar gezin met zakendoen, ook nadat ze weduwe was geworden. Een dubbelhuwelijk van haar dochter en haar stiefzoon met telgen uit de prominente familie van Brouchoven van Bergeyck zette de kroon op het werk en consolideerde de familie als een emotionele gemeenschap. Het familiearchief, bewaard in het kasteel Cortewalle te Beveren, ontsluit ons hun wereld.

Johan Verberckmoes, professor vroegmoderne geschiedenis aan de KULeuven, en Carine Goossens, gemeentearchivaris van Beveren en archivaris van het Archief de Bergeyck, schreven er een boek over en nemen u mee naar het achttiende-eeuwse Cortewalle en zijn bewoonsters.

Praktisch

Wanneer

do 11 mei - 20u00

Waar

Kasteel Cortewalle – Verlatzaal
Zwarte Dreef 1
9120 Beveren

Meer info

Credits

Johan Verberckmoes en Carine Goossens

i.k.v.

Dertiende Archief de Bergeycklezing