DIRK MUSSCHOOT - BELGEN MAKEN BOMMEN

DIRK MUSSCHOOT - BELGEN MAKEN BOMMEN

Vluchtelingen tijdens WOI in Birtley, Engeland

gratis

Vierduizend Belgen werkten tussen 1916 en 1919 in de munitiefabriek van Birtley in Noord-Engeland. Het waren haast allemaal afgekeurde soldaten en vluchtelingen. Met hun gezinnen erbij waren ze met zesduizend. Voor hen werd naast de fabriek een compleet Belgisch barakkendorp gebouwd: Elisabethville. De straatnamen waren er Belgisch, er waren een Belgisch ziekenhuis, kerk, begraafplaats en school, Belgische winkels, muziekverenigingen, toneelkringen en sportclubs. Na de oorlog verdween het Belgische dorp in Noord-Engeland even snel als het was gekomen.
Het boek Belgen maken bommen gaat over deze vergeten geschiedenis. Journalist Dirk Musschoot reisde tientallen keren naar Noord-Engeland om dit verhaal te reconstrueren, spitte in Engeland en België archieven ondersteboven en praatte in beide landen met nazaten van de zogenaamde Birtley Belgians.

Belgen maken bommen verscheen in het voorjaar van 2016. In dezelfde periode liep in het Talbot House in Poperinge een tentoonstelling over hetzelfde onderwerp. Het boek werd in 2016 bekroond met de Prijs Geschiedenis van de provincie Oost-Vlaanderen. 

Praktisch

Wanneer

do 21 september - 20u00

Waar

CC Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren

Meer info 

Links

www.dirkmusschoot.be