Vijd

Vijd

Het verdriet van het Lam Gods

€ 2

Vijftiende Archief de Bergeycklezing

Opkomst en neergang van de familie Vijd, de machtige mecenas achter het Lam Gods

Het Lam Gods is niet alleen een hoogtepunt van de schilderkunst waar al eeuwenlang een zweem van mysterie rond hangt. Het was ook het afscheid van de ambitieuze turfhandelaarsfamilie Vijd, die zich in korte tijd had opgewerkt tot de elite van Vlaanderen. Ze leverden burchtvoogden, schepenen en militairen. Tegelijk was het een familie als alle andere, die te kampen kreeg met verlies, verdriet en teleurstelling. Joos Vijd, de opdrachtgever van het Lam Gods was bovendien de bouwheer van het kasteel Cortewalle in Beveren.

Wandel in deze nieuwe minutieus gedocumenteerde historische roman van Jonas Bruyneel door de straten van het middeleeuwse Gent, tussen handelaars, schippers en politici. Snuif de geuren op van de overstroomde Beverse polders. En gluur binnen in de ateliers van Hubert en Jan van Eyck, de grootste kunstenaars van hun tijd.

Leef vooral mee met twee generaties van een fascinerende familie die bij momenten genadeloos, bij momenten kwetsbaar, een plaats in de wereld zocht. En die, geconfronteerd met de eindigheid van alles waarvan ze droomden, vooral niet vergeten wilde worden.

Jonas Bruyneel brengt tekst uit het boek, muzikaal opgeluisterd door klarinetiste Hadewych Van den Eynde en soundscapes door multi-instrumentalist Klaas Tomme.

Jonas Bruyneel is auteur, cultuurjournalist, performer en muzikant bij Uncle Wellington en Wolfe. In 2015 debuteerde hij met de bekroonde verhalenbundel ‘Voorbij het licht’. Sinds 2017 is hij Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk.

 

 

Praktisch

Wanneer

do 9 mei - 20u00

Waar

Kasteel Cortewalle
Zwarte Dreef 1
9120 Beveren