16 EUR
15 EUR
15 EUR
13 EUR
8 EUR
3,20 EUR

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren
België

Aanvangsuur 20.00 uur
Verwacht einduur 21.00 uur
Gratis inleiding om 19.30 uur

Beschrijving

In deze documentaire theatervoorstelling onderzoekt Jaha Koo de invloed van de Europese theatertraditie op het Koreaanse theater. In het sluitstuk van zijn Hamartia-trilogie richt Jaha Koo zich resoluut naar de toekomst. Met een nieuwe generatie Zuid-Koreanen in het vizier tracht hij een breuk te maken met een traditie vol zelfcensuur en schone schijn. Want alleen zo kan hij een toekomst doorgeven die steunt op een authentieke versie van de geschiedenis.

Bij de viering van het honderdjarige bestaan van het Koreaanse theater in 2008, besefte de Zuid-Koreaanse theatermaker/componist Jaha Koo dat er eigenlijk geen Koreaanse theatertraditie bestaat: wat ze in Korea als theater beschouwen, is in grote mate bepaald door de Westerse canon. Waarom zijn de Zuid-Koreanen eigenlijk zo trots op deze Westerse invulling en waarom blijft iedereen toch altijd maar naar Shakespeare verwijzen? Het doet vragen rijzen over traditie, zelfcensuur en authenticiteit.

Net als de voorstellingen Lolling & Rolling en Cuckoo, die zich respectievelijk op het verleden en het heden van Zuid-Korea richtten, is The History of Korean Western Theatre intelligent documentair theater waarin Jaha Koo persoonlijke verhalen verweeft met historische, politieke en sociologische feiten. Vaak thematieken die een clash van de Oosterse en de Westerse cultuur in zich dragen: van het knippen van tongriemen om het te kunnen maken in het Westen, tot de zware persoonlijke tol van Westerse bemoeienissen op macro-economisch vlak.

“Door zijn eigen kleine leven te vervlechten met de grote geschiedenis werpt Jaha Koo een boeiende blik op Zuid-Korea. Zoveel veerkracht en verbeelding: dat is zowel geestig, mooi als ontroerend om te zien.” - ★★★★
“Gemoderniseerde magie, absurde ernst, ontroerende wetenschap – op al deze tegenstellingen berust 'The History of Korean Western Theatre'. Het is die paradoxale theatertaal die van Jaha Koo een volstrekt unieke kunstenaar maakt.”

Concept, tekst, regie, muziek & video Jaha Koo
Performance Jaha Koo, Seri, Toad
Dramaturgie Dries Douibi
Scenografie & tekeningen Eunkyung Jeong
Productie CAMPO
Met steun van Beursschouwburg, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Amsterdams Fonds voor de Kunst