17 EUR
16 EUR
16 EUR
14 EUR
9 EUR
3,40 EUR

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren
België

Aanvangsuur 20.00 uur
Verwacht einduur 21.35 uur
Gratis inleiding om 19.30 uur

Beschrijving

Aan het begin van de 17de eeuw wordt het Franse provinciestadje Loudun opgeschrikt door een golf van hysterie: de non Jeanne des Anges beweert bezeten te zijn door de duivel. Al snel raken haar zeventien medezusters besmet door éénzelfde demon. De nonnen wijzen allemaal de progressieve en seksueel promiscue priester Urbain Grandier aan als schuldige.

Met de aanklacht begint één van de meest beruchte heksenprocessen uit de geschiedenis. Is de bezetenheid van de zusters werkelijk een bovennatuurlijke interventie van het kwaad of is het een collectieve aanklacht tegen hun eeuwenlange (seksuele) onderdrukking? En is Grandier schuldig of slechts de zondebok van een snel veranderende wereld?

Krapp wil deze historische casus openbreken en gebruiken als grondstof voor een nieuwe theatervoorstelling.  Want net in deze tijd van grootse verandering - van wetenschappelijke revolutie, ontluikend verlichtingsdenken, groeiend atheïsme en feministische emancipatie - doemen de vergeten duivels weer op, sterker, machtiger én conservatiever dan ooit.

"Krapp legt slim de link tussen het goed gedocumenteerde schijnproces van eeuwen geleden, en de gevallen van paranoia, complotdenken, religieuze retoriek, politieke framing en publieke processen waar we vandaag nog altijd mee geconfronteerd worden. (...) Het legt finaal bloot hoe ongrijpbaar en grotesk de poppenkast van leugens, propaganda en collectieve zinsverbijstering ook in het ‘echte’, zogenaamd rationeel geordende maatschappelijke leven kan worden."

Concept Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher, Timo Sterckx (KRAPP)
Spel Mats Vandroogenbroeck, Timo Sterckx, Fleur Perneel, Matthias Van de brul vervangt Bastiaan Vandendriessche, Maria Zandvliet, Fiene Zasada
Tekst Mats Vandroogenbroeck
Regie Nona Demey Gallagher
Dramaturgie Dina Dooreman
Kostuums Eleni Ellada Damianou
Schildering Emiel Vandekerckhove
Coaching Valentijn Dhaenens
Licht Dimi Stuyven
Geluid Bram Moriau
Productie KRAPP & KVS
Coproductie Perpodium, Reiefestival
Met de steun van De Grote Post, de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest