15 EUR
14 EUR
14 EUR
12 EUR
7 EUR
3 EUR

Ter Vesten
Gravenplein 2
9120 Beveren
België

Aanvangsuur 17.00 uur & 20.00 uur
Duur voorstelling 60 à 70 min.
Gratis inleiding om 19.30 uur

Beschrijving

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in haar huis in Winksele. Een jaar lang verblijft ze in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze overleeft die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling, maar haar leven is voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen.

Als kind droomt Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Pas op haar 16de beseft ze welk drama er zich in haar familie heeft afgespeeld. Gaandeweg wordt het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zit.

Als inspiratiebron voor Ravensbrück baseert Stefanie Claes zich - naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten - op gesprekken met haar (groot)moeder en flarden uit persoonlijke brieven.

Ravensbrück is een woordeloze en beeldende voorstelling voor volwassenen en (hun) kinderen vanaf 10 jaar.

"Ook in het woordloze 'Ravensbrück' drukt ze zich uit door te tekenen, te schilderen, en - net zo belangrijk - te knippen, te snijden, weg te gommen, uit te wissen, op te lichten. Ze handelt zorgzaam en discreet, met een precisie die zowel grote betrokkenheid als meesterschap verraadt." - ★★★★
"Hoe ze het fysieke spel van teken- en knutselwerk omzet in eenvoudige, vaak aangrijpende beelden, maakt indruk."
"'Ravensbrück' is een persoonlijke, toegewijde en fijnzinnige voorstelling die verplichte kost zou mogen worden voor iedereen die Kazerne Dossin bezoekt." - ★★★

Concept, ontwerp & spel Stefanie Claes
Dramaturgie & feedback Sofie Van der Linden, Barbara Claes en Simon Allemeersch
Lichtadvies Marlies Jacques
Productie Lucinda Ra
Coproductie De Studio, VIERNULVIER
In samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain, Schouwburg c o r s o
Met de steun van de Vlaamse Gemenschap, de stad Gent, deAuteurs

Interview
pdf