PARK HOF TER SAKSEN
Hof ter Saksendreef
9120 Beveren
België

Beschrijving

PARKLIFE - and then I'm happy for the rest of the day

BEELDIG HOF TER SAKSEN 17
Openluchtexpo hedendaagse beeldende kunst.

Curator Stief DeSmet  over PARKLIFE

‘When an artist paints a picture of a landscape, we know that he is inspired by imaginary or
existing places of which he has a clear vision.’ Han Lorzing

Een parkarchitectuur is, naar analogie met de kunstenaarsblik op de werkelijkheid, gebaseerd op een bestaand of geconstrueerd landschap, in stukken geknipt tot aanvaardbare afmetingen om vervolgens in onze onmiddellijke private of publieke omgeving geplaatst te worden. Onze tuinen en parken zijn m.a.w. geen willekeurige plekken. Ze refereren naar reëele of fictieve landschappen waarbij de concrete blik óf de droom als medium dient.
Hieruit vloeien drie park-typologieën uit voort :

  • Er zijn de kosmische parklandschappen die onleefbaar zijn voor de mens en die volledig gedomineerd worden door de krachten der natuur. 
  • In het romantische parklandschap kan de mens zijn plek vinden, maar dient hij toch ten alle tijde rekening te houden met een dominante aanwezigheid van ongerepte natuur.
  • Terwijl het klassieke model kan gezien worden als een louter menselijke expressie waarbij de natuur ten dienste staat van ons gebruik.

In het  park Hof ter Saksen te Beveren komen naar mijn gevoel deze drie typologieën samen, gebald in één park. Vormelijk kunnen we deze drie typologieën -kort door de bocht- verbeelden van een puur organische (kosmisch model) tot een streng formalistische/geometrische (klassiek model) vormgeving. En alles daartussen.
Daarnaast vinden we in quasi alle parken recuperaties terug, elementen rechtstreeks ontleend aan de natuur en artificieel gereproduceerd ten dienste en vermaak van de parkbezoeker. Denk dan 
bijvoorbeeld aan bronzen hertensculpturen, betonnen banken in houtstructuur, cementen rotsformaties of waterpartijen mét waterval ,.. dit vooral om de schijn van ongereptheid te wekken.
De analogie naar de kunstenaarspraktijk is snel gemaakt. Ook beeldend kunstenaars maken een gevoelsmatige of weldoordachte keuze in hun manier van representatie van de natuur. Het typeert in vele gevallen hun harmonische of ambigue verhouding tegenover de natuur 

Een tentoonstelling in de publieke ruimte is pas geslaagd als er interactie met bezoekers is. In het park zullen dit zowel ‘cultuurmeerwaardezoekers’ als toevallige passanten zijn. Beide groepen komen hier samen op gemeenschappelijke grond waarbij de ‘natuur’ (of een reproductie ervan) nog steeds de voornaamste gastheer is.
Ontdaan van een dwingende stedelijke context zie ik het park als een vrijplaats waar men naar hartenlust kan spelen, joggen, wandelen, daten, vrijen én volgende zomer kunst kan bekijken. In een park kan iedereen zijn of haar gading zoeken en vinden. Er kan veel, maar vooral : er moét niets.

Laat dit alles een metafoor zijn voor de kunstenaarspraktijk van Leyla Aydoslu, Hilde Borgermans, Theo De Meyer, Johan De Wit, Joost Pauwaert, Filip Vervaet, curator Stief DeSmet en de tentoonstelling PARKLIFE.

Het belooft een boeiende expo te worden, waaraan we - zoals steeds - een spannende zoektocht,  gegidste rondleidingen en een waaier aan zomeractiviteiten koppelen. Duim alvast voor een zonnige zomer in 2023.

Maandelijks gratis begeleid bezoek voor individuele bezoekers
Groepsbezoek met gids
E tervesten@beveren.be

Radio 1: 
Stief DeSmet verstopt kunstwerken in Hof ter Saksen voor 'Parklife, and then I'm happy for the rest of the day'

Het Nieuwsblad: 
Zeven kunstenaars verzamelen werk in Hof ter Saksen: “Ze mochten niet in dialoog gaan met de omgeving”

theartcouch.be
PARKLIFE, een mijmering over onze relatie tot de natuur, gecureerd door Stief DeSmet

CURATOR  Stief DeSmet
KUNSTENAARS  Leyla Aydoslu, Hilde Borgermans, Theo De Meyer, Johan De Wit, Joost Pauwaert, Filip Vervaet, curator Stief DeSmet
OPENINGSUREN

Alle dagen open van 10 tot 20 uur (op weekdagen vanaf 8.30 uur)